Autor: | Michał Korkosz |
Wydawnictwo: | Buchmann |
Kod: | TO3638 |
ISBN: | 9788383193816 |
Numer wydania: | 1 |
Data premiery: | 2023-11-08 |
Format: | 242mm x 198mm |
Ilość stron: | 256 |
Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują , Michał Korkosz
Nowa książka jednej z najbardziej popularnych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją.
W książce znajdą się przepisy m.in. na kopytka ze szpinakiem w umamicznym sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake, pampuchy – bułeczki gotowane na parze, które Rozkoszny nadziewa smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewa sosem na bazie bliskowschodniej tahini, młodą kapustę z glazurą z harissy, podaną na kwaśnej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.
GRUPA WYDAWNICZA FOKSAL SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
ul. Marszałkowska 116/122
00-017 Warszawa
Polska
Kontakt
E-mail: bok@gwfoksal.pl
DPD Pickup punkt odbioru/ automat paczkowy | od 9.99 zł |
InPost Paczkomat 24/7 | od 13 zł |
Firma kurierska DHL | od 14 zł |
Kurier DPD | od 14 zł |
Kurier Inpost | od 14 zł |
Punkt DHL Parcelshop | od 14 zł |
Firma kurierska | od 14 zł |
Darmowa dostawa | od 159 zł |
Czytacie blogi kulinarne? Przyznam, że sama lubię wraz z mamą przeglądać przepisy znanych kucharzy lub te zamieszczane w prasie. Niejednokrotnie receptury te sprawdziły się i urozmaiciły nasz jadłospis. Zazwyczaj decydujemy się na dania bezmięsne, więc książka Michała Korkosza w sieci znanego jako Rozkoszny zdecydowanie nas zaciekawiła. Tym razem autor pistanowił skoncentrować się na kuchni polskiej dodając do niej nutkę nowoczesności i szaleństwa, by pokazać, że znane składniki niw muszą się wiązać z nudą. Co ciekawe Michał podzielił opisane w książce dania nie według pory spożywania poszczególnych posiłków, lecz biorąc pod uwagę sposób ich przygotowania - surowe, smażone, gotowane na parze czy grillowane. Znajdziemy tu między innymi gulasz z borowikami, risotto , zupę krem z pomidorów i papryk, karmelizowane marchewki czy według mnie absolutny hit szarlotkę na ciepło. Po przeczytaniu kolejnych receptur opatrzonych pięknymi zdjęciami naprawdę aż ciekła ślinka. Serdecznie polecam, obiecuję nie będziecie żałować 💛